Z U I D - A F R I K A           R E I S V E R S L A G

 

Reisverslag Zuid Afrika 2008

 

Van Johannesburg naar Kaapstad
13 juli tot en met 9 augustus 2008

Route Rondreis Zuid Afrika 2008

 

Zondag 13 juli 2008 – dag 1

Na maanden van voorbereiding is het dan eindelijk zover: we gaan een rondreis maken door Zuid Afrika. In de voorafgaande maanden zijn we eerst bezig geweest om een route uit te zoeken en door OAD de hotels te laten boeken. Daarna om via Google Earth een routeboek samen te stellen van dag tot dag met allerlei informatie omtrent bezienswaardigheden en tips.
We hebben bewust gekozen om tussen de 200 tot maximaal 400 km per dag te rijden; zodat we het rustig aan kunnen doen en omdat we steeds rond 07:30 uur vertrokken, waren we ook ruimschoots op tijd bij de hotels.

We worden door Linda en Bas naar Schiphol gebracht – zij mogen onze auto de komende 4 weken hebben zodat ze op vakantie kunnen gaan naar de Franse Alpen om te klimmen en naar Luxemburg om te gaan wandelen.

Onze vlucht KL0591 vertrekt om 10:30 uur vanaf Schiphol en zal om 21:10 uur landen in Johannesburg. Via internet hebben al ingecheckt, zodoende hebben we al een boardingpass, en hoeven alleen maar de bagage af te geven, alwaar een flinke rij staat. Het blijkt dat we 6 kg teveel aan bagage hebben dus zodoende gaan mijn bergschoenen uit de koffer, daarna kunnen we gelijk door naar de douane.
We hebben een ‘meet en greet’ geboekt en zodoende staat er iemand van OAD klaar met allerlei informatie en de routebeschrijvingen naar de diverse hotels.

We gaan met een shuttlebus naar hotel Birchwood in Boksburg waar we rond middernacht aankomen.
We krijgen hier een zeer ruime kamer met een zit- en slaapkamer en keuken.

Maandag 14 juli 2008 – dag 2

We gaan rond 08:00 uur ontbijten en we vinden het erg koud buiten maar ook in de ontbijtzaal, waar we van een uitstekend ontbijtbuffet genieten. Ook de Zuid-Afrikanen hebben het koud want ze lopen allemaal met een winterjas aan.

Rond 10:00 uur zal onze huurauto – een Toyotta Corolla 1.6, geboekt via Sunny Cars worden afgeleverd door Budget. Met twee man sterk komen ze precies op tijd en nadat allerlei formulieren zijn getekend en rijbewijzen en paspoorten zijn gekopieerd gaan we naar de auto voor de controle en uitleg.
Nadat de bagage in de kofferbak is gelegd gaan we even proefrijden over het parkeerterrein want het is toch de eerste keer dat we links moeten rijden en dat het stuur aan de rechterkant zit en daarom links geschakeld moet worden.
Het zit allemaal net even anders dan dat we thuis gewend zijn – richtingaanwijzer rechts en daarom gaan regelmatig de ruitenwissers over de ramen wanneer we moeten afslaan. Maar alles went – ook links rijden.

Pretoria Voortrekker Monument
Via de RN21 rijden we richting Pretoria maar eerst gaan we naar het Voortrekkermonument.
Het Voortrekkermonument is 40 mtr hoog en ligt te midden van een tropische tuin waarin bijna alle Zuid-Afrikaanse planten, bomen en bloemen groeien. Het complex wordt omsloten door een muur, waarop 64 granieten replica van de ossenwagens, waarmee de Voortrekker ooit de Kaap verlieten om hun geluk in de Transvaal en de Oranje Vrijstaat te gaan beproeven.
De befaamde Zuid-Afrikaanse beeldhouwer Anton van Wouw heeft een bronzen standbeeld gemaakt van de Voortrekker-oermoeder met kind. Dit standbeeld prijkt nog steeds voor de toegangspoort van Monumentkoppie.
Binnenin het Voortrekkermonument bevindt zich een 30 meter hoge Heldenhal met een 92 meter lange marmeren muurgravure, die de belangrijkste gebeurtenissen uit de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier uitbeeldt.
Het Voortrekkermonument werd dusdanig gebouwd dat jaarlijks op de middag (12 uur) van 16 december (de dag waarop de Slag bij Bloedrivier uitgevochten werd) de zon een monumentale plaat verlicht, gelegen in een crypte, waardoor het opdracht ‘Ons vir jou Suid-Afrika’ leesbaar wordt.
In de kelder is ook nog een museum gevestigd met de geschiedenis, klederdrachten en allerlei gebruiksvoorwerpen uit deze tijd.

Nadat we nog even iets gegeten hebben gaan we verder naar Hotel Protea Capital in Pretoria. Na het inchecken blijkt de kamer niet in orde te zijn en we krijgen dan ook gelijk een andere kamer.
We gaan gelijk lopend naar het centrum van Pretoria, maar begrijpen niks van de stadsplattegrond, want het lijkt dat alles in spiegelbeeld staat. Het is behoorlijk druk op straat, het zonnetje schijnt ook lekker. Het centrum is niet veel bijzonders, op het Strijdom Square staat een groot standbeeld van Paul Kruger.

Dinsdag 15 juli 2008 – dag 3

We staan om 07:00 uur op en horen allerlei geluiden van kinderen en nu blijkt dat het hotel naast een lagere school staat en deze begint om 07:30 uur. Alle kinderen hebben hetzelfde uniform aan – dit is gebruikelijk in Zuid Afrika.
Pilgrims Rest
Na het ontbijt veraten we rond 0830 uur Pretoria en gaan via een saaie N4 richting Nelspruit. Ruim 100 km na Witbank verlaten we de N4 en nemen de R36 en rijden de Schoemanskloof – een prachtige weg en goed te rijden.
Bij Nelspruit nemen we de R539 en willen bij de Sudwala Caves wat gaan eten maar het blijkt dat alles is gesloten en we besluiten dan maar om verder te rijden maar wat blijkt: we gaan niet links terug naar de R539 maar slaan rechtsaf en na 500 meter komen we op een gravelweg maar omdat blijkt dat er veel gravelwegen in Zuid Afrika zijn rijden we gewoon door, maar de gravelweg gaat over in grove grind en daarna rijden we over een rotspad. We draaien om en omdat we ergens een asfaltweg hebben gezien besluiten we maar om deze te nemen. Nu blijkt deze 7 km asfaltweg ook weer te eindigen in een gravelweg en aangezien we een bord richting Nelspruit zien; dus terug naar het grindpad en terug hobbelen. Achteraf gezien hadden we eerst terug moeten rijden naar de doorgaande weg; we hebben 2 uur verloren maar zijn blij dat de auto nog steeds goed rijdt en dat we weer op de normale weg zitten. We hebben naderhand gezien dat deze weg naar Lydenburg gaat maar op dat moment weet je dat niet.
Laat dit een les zijn voor ons.

We rijden via Sabie door een prachtig landschap naar Pilgrim’s Rest, een weg met veel bochten. Daar aangekomen wijzen verschillende jongens een parkeerplaats aan en beloven ons goed op de auto te passen. Pilgrim’s Rest is een oud gouddelversstadje. Tot in de jaren 20 van de 20e eeuw werd nog ondergronds goud gewonnen maar nu is het stadje een nationaal monument en openluchtmuseum. We lopen het zeer kleine stadje door; het is op zich niet veel bijzonders; nemen wat foto’s en terug bij de auto blijkt deze gewassen te zijn, echter zonder toestemming, maar omdat de auto na de gravelweg behoorlijk vuil is, vonden we dit niet zo erg en betaalden R 40,= / EUR 3,50. We zullen er voortaan wel op moeten letten dat dit niet meer gebeurd. Het parkeren moet apart betaald worden en kosten R 5,=. Dit valt wel mee gezien de parkeertarieven in Nederland en overal in Zuid Afrika staan jongelui om op je auto te letten voor hetzelfde bedrag – op zich is dit niet verkeerd en geeft toch wel een veilig gevoel.

Hierna rijden we verder naar Graskop en komen rond 16:15 uur aan bij het Graskop Hotel. Dit is een hotel / art gallery en de kamers zijn dan ook ingericht met allerlei schilderijen en de gang staan vol met allerlei kunstvoorwerpen. We hebben een mooie kamer en maken nog een wandeling door Graskop maar het blijkt dat alle winkels om 17:00 uur de deuren sluiten, zeker nu het winter is en voor hun toch weinig toeristen langskomen rond dit tijdstip – de meeste toeristen gebruiken hier de lunch en gaan dan weer verder met de Panoramaroute.

We hebben ’s avonds bij Canimambo gegeten – dit Portugees / Mozambique restaurant ligt schuin tegenover het hotel en rond 19:00 uur is het restaurant gezellig vol. We hebben hier een 4-gangen diner gekozen met als afsluiting een Irish Coffee en voor Harry koffie met cognac (brandy). De kosten hiervan zijn totaal R 400,= / EUR 33,=; dus niet duur maar wel erg lekker.

Woensdag 16 juli 2008 – dag 4                              

Na een goed ontbijt verlaten we rond 08:30 uur het hotel en gaan de Panorama Route doen. De weg in noordelijke richting gaat langs spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen, vandaar dat deze weg de Panorama Route wordt genoemd. De zon schijnt en de temperatuur is aangenaam en zal vandaag oplopen tot ongeveer 28 graden.

Rond 08:45 uur gaan we de Pinnacle bezichtigen. Omdat we zo vroeg zijn is er verders nog niemand en in de marktkramen wordt de handel uitgestald.
Deze spits toelopende rotsformatie komt bijna 30 meter boven het dichtbegroeide bos uit.

Hierna rijden we verder over de R532 richting Gods Window maar onderweg komen we diverse
viewpoints tegen en gaan bij verschillende punten toch even kijken.
Bij Gods Window hangt ook vandaag een lichte mist; dus een heel scherpe foto zal het wel niet worden – maar we doen ons best. We lopen naar de aangegeven punten en bewonderen het prachtige uitzicht over het Laagveld en over de Blyde Canyon.


We rijden verder en zien een hele groep apen langs de weg lopen. Het allereerste wild wat we zien. De bermkanten en bergflanken worden gecontroleerd afgebrand en zodoende is er veel zwart gekleurd – niet mooi maar dit gebeurt elke 2 jaar om de grond nog vruchtbaarder te krijgen.
We zien ook veel houtkap.

Rond 10:00 uur zijn we Berlin Falls – een kleine waterval, waar we R 10,= p.p. entree moeten betalen. We zijn de enige toeristen maar er zijn wel weer diverse marktkramen maar men maakt zich niet erg druk om iets te kunnen verkopen.
Achteraf blijkt dat we een grotere waterval voorbij zijn gereden doordat we een lus hebben gereden voor Gods Window en de Pinnacle.

We rijden verder en zijn rond 10:15 uur bij Bourke’s Luck Potholes.
Entree R 55,= per persoon. Via een pad komen we op een plaats waar de rivieren Blyde en Treur samenkomen met uitzicht op een wonderbaarlijke door rivier-erosie vormgegeven rotsbedding, waarin door het kolkende kiezelhoudende water cilindervormige holtes zijn ontstaan. Het is prachtig hier – zeker gezien de diverse kleuren van het gesteente.

Panoramaroute Zuid Afrika Blyde River canyonWe rijden verder langs de Blyde Canyon, een prachtige kloof, waar verschillende uitkijkposten zijn met een fantastisch uitzicht over de kronkelende rivier, ongeveer 800 meter in de diepte.

De kloof wordt gedomineerd door drie gelijkvormige pieken, de Three Rondavels, een van de hoogste punten in de regio. Deze 3 uniek gevormde heuvels zijn ontstaan door erosie en bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts waar dennenbomen op groeien. De naam, Three Rondales, komt omdat ze lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen hebben ook een naam en zijn genoemde naar 3 vrouwen van Chief Maripi Mashil nl.:
Magabolle, Mogoladikwe en Maser. Doordat ze zijn 700 meter boven het bos uitsteken zijn ze al duidelijk van ver te zien.

We hebben de Panaroma Route achter de rug en dit mag je zeker niet missen.
We rijden via de Abel Erasmus Pass naar het Edeni Private Game resort – 21 hectare groot. Al deze resorts zijn omheind met een muur en nadat we de poort door zijn en alle gegevens hebben doorgegeven – want overal waar je met je auto aankomt noteren ze tijd van aankomst en kenteken; dit gebeurt bij alle hotels en nationale parken. We rijden gelijk door naar de Hoyo Hoyo Lodge, want we hebben hier een luxe tent gereserveerd, maar komt hier gelijk naar buiten en geeft door dat we een upgrade hebben gehad naar een luxe bungalow. Er lopen verschillende wrattenzwijntjes rondom de bungalow te grazen.
De bungalow op palen is schitterend ingericht met een mooie veranda met uitzicht op de Mahkutsi River.

Aangezien we hier volpension incl. 2 gamedrives per dag hebben, kunnen we gelijk aanschuiven aan het lunchbuffet van 13:30 uur. We zijn met nog een ander Hollands gezin en genieten van het uitstekende buffet.
Hierna gaan we lekker uitrusten op de veranda en horen allerlei oerwoudgeluiden.

Rond 15:30 uur gaan we op pad voor onze eerste gamedrive in een open safari-jeep met Paul als Ranger en Steven de tracker / spoorzoeker.
Al snel zien we impala’s en kudu’s en ook 3 cheetahs. Het is verbazend hoe dicht we bij het wild kunnen komen. De cheetahs kijken ’n keer op om zien wat er naar hun staat te kijken, gaan staan nadat ze zich hebben uitgerekt en lopen daarna rustig weg van de jeep.

Zuid Afrika Edeni Game ResortHierna gaan we verder en Paul en Steven zoeken het spoor van leeuwen met welpen. We komen ook diverse andere jeeps tegen, met hetzelfde doel: allemaal op zoek naar de leeuwen. De jeeps houden contact met het basisstation van Edeni. Op ’n gegeven moment verlaten Paul en Steven de jeep om in het hoge gras verder te zoeken naar leeuwensporen. In de tussentijd komen de andere 3 jeeps erbij staan en zijn alle rangers en trackers aan het zoeken. De moeite wordt toch beloond want de leeuwen worden gevonden.

Het gaat om een leeuwin met 3 welpen en een tante erbij. We staan er zo’n 3 meter vandaan en de leeuwen blijven gewoon liggen in het droge gras.

Er worden veel foto’s genomen. Ongelofelijk wat is dit toch mooi – zo in het wild – dit is echt genieten. Het is met geen pen te beschrijven, het gevoel wat er door je heen gaat bij het zien hiervan.

Nadat de leeuwen uitgebreid zijn bewonderd gaan we verder en hebben rond 17:30 uur een kleine pauze op een open plaats zodat we kunnen genieten van de ondergaande zon. Er wordt goed gezorgd voor de gasten want er komt een koelbox te voorschijn met wijn – bier en allerlei blikjes limonade. Ook zijn er mini-sauzijnenbroodjes, chips en nootjes.

De temperatuur daalt behoorlijk als de zon is verdwenen – de vesten gaan aan.
Rond 18:00 uur rijden door de bush terug naar het resort. Steven schijnt met een zeer grote zaklamp rond om eventuele dieren te spotten en houdt ook alle kuilen in de gaten want het aardedonker.

Nadat we zijn uitgestapt worden we door een personeelslid naar onze bungalow gebracht met de mededeling dat we rond 19:00 uur worden verwacht voor het dinerbuffet. We hebben heerlijk gegeten: een 3-gangen diner met o.a. impala en stoofvlees. We merken wel dat men hier alles in de gaten houdt want zodra je bord leeg is wordt het gelijk weggehaald en vragen ze of de volgende gang geserveerd kan worden. Een diner is in Zuid Afrika geen avondvullend gebeuren maar gaat vlug vlug. Bij terugkomst op onze kamer blijkt dat men alle gordijnen heeft gesloten, de bedden opgemaakt en er liggen snoepjes op het kussen met daarbij een briefje, waarop een gedicht is geschreven.

We zijn weer op tijd terug in de bungalow, gaan nog even lezen. Daarna op tijd naar bed want de volgende morgen moeten we om 06:00 uur uit bed.

Donderdag 17 juli 2008 – dag 5

Om 06:00 uur wordt er geklopt op de deur want om 06:30 uur moeten we klaar staan voor de ochtend safari met Paul en Steven. Het is erg koud en we hebben ongeveer 5 lagen kleding aan – hemd – t-shirt – shirt met lange mouwen – fleece vest en dan nog een jas en nog een sjaal die ik over m’n hoofd kan knopen. Harry en ik zijn de enige gasten voor de ochtendsafari. Paul vindt het leuk om ons in het Zuid Afrikaans uitleg te geven over alles wat we tegen komen.

Rond 06:50 uur komt de zon langzaam op – dit is een erg mooi en we genieten hiervan.

Paul gaat gelijk op zoek naar de leeuwen van gisteren, maar eerst zien we nog een kudde olifanten. Paul vertrouwt het niet en Steven moet in de jeep gaan zitten in plaats van voorop en rijdt achteruit van de kudde vandaan.
We rijden rond en zien weer allerlei dieren rondlopen – giraffen – impala’s – zebra’s – waterbokken – kudu’s en een aap in ’n boom.

Rond 09:00 uur hebben we de leeuwinnen met welpen weer gevonden. De jeep blijft op ongeveer 2 meter van de leeuwen af staan. De leeuwen blijven gewoon liggen, alsof er niets aan de hand is. Onvoorstelbaar dat we er zo dichtbij kunnen komen. Naderhand laat Paul ons enkele sporen zien van leeuwen. De ranger Paul en spoorzoeker Seteven doen wel hun uiterste best om het ons naar de zin te maken – niets is teveel.

Terug op het resort staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Hierna gaan we terug naar onze bungalow om lekker te douchen en uit te rusten / lezen. Rond 10:30 uur lopen we naar de birdhide – dit is een waterpoel met een uitkijkhuis, maar er is weinig activiteit. We hebben 1 giraf, 7 zwijnen en ’n paar impala’s gezien.

Om 13;30 uur gaan we weer richting restaurant voor een 3-gangen lunch. We horen dat we vanmiddag bij de safari 2 nieuwe gasten hebben uit Ierland. Ze zijn op huwelijksreis en hebben al 2 weken achter de rug en zijn begonnen in kaapstad.
Na de lunch hebben we even over de paden gewandeld – het zwembad ziet er erg mooi uit, alleen op dit moment wordt het niet gebruikt omdat het winter is. De safari-tenten zien er ook goed uit maar we zijn wel blij met onze upgrade naar de bungalow.

Edeni Game Resort - cheetahOm 15:30 uur lopen we weer naar de receptie voor de laatste gamedrive. We zijn in totaal met zessen – wij tweeën – het stelletje uit Ierland en ook de 2 meisje, die sinds 1 week stage lopen op het resort. Na even rondrijden hebben we een cheetah gevonden, lekker liggend. We stoppen de jeep en stappen allemaal uit en lopen zachtjes naar de cheetah, gaan knielen en nemen foto’s.
Nadat de cheetah zich heeft uitgerekt en omgedraaid staat ze op en loopt weg van ons. Paul gebaart dat we zachtjes moeten zijn en we lopen langzaam achter de cheetah aan totdat we weer bij de gravelweg zijn, waar Steven ons opwacht.
We hebben zeker 10 minuten achter de cheetah gelopen – heel bijzonder zo dwars door de bush.

Hierna gaan we weer op zoek naar de leeuwen, we hebben moeder met de 3 welpen gevonden achter het riet en omdat we ze niet goed kunnen zien rijdt Paul terug en daarna dwars door het hoge riet om aan de andere kant te komen en iedereen kan weer volop foto’s nemen. De welpen hebben een prooi in het riet liggen, dus volop te eten.

Wanneer een ranger een leeuw of ander wild heeft gevonden dat wordt dit gelijk per radio aan een centrale doorgegeven, zodat andere jeeps ook op de hoogte gebracht kunnen worden en dan kan het zomaar gebeuren dat binnen de kortste tijd er 4 jeeps bij de leeuwen zijn.
Weer hebben we hierna ’n kudde zebra’s zien grazen en de weg oversteken – daar nog giraffen en dan weer op zoek nar olifanten. Op ’n gegeven moment staan we op ongeveer 10 meter afstand van een kudde olifanten.

Edeni Game Resort olifantWe zien ’n kudde van ongeveer 8 – 10 olifanten, groot en ook klein, grazend en daarna weer weglopend naar de andere kant van het pad.
Tijdens de pauze rond 18:00 uur is er niets te zien van een ondergaande zon omdat het te bewolkt is. Rond 19:00 uur worden weer afgezet bij de ingang. We nemen afscheid van Paul en Steven en bedanken hen voor de geweldige safari’s.

We gaan ons even opfrissen en gaan daarna naar de lounge voor een 3-gangen diner. Deze keer geen buffet, misschien omdat de eigenaars niet aanwezig zijn. Allereerst koude aspergesoep, voor mij dus niet, het stelletje uit Ierland laat de soep ook staan want soep moet warm zijn zeggen ze.
Daarna hebben we de keuze uit een vleesspies van Kudu of een cordon bleu. Wij kiezen voor de spies, ik 1 en Harry 2 stuks. Dit smaakt erg lekker. Daarna het  nagerecht en nog een kop koffie. We zijn weer op tijd terug in onze bungalow.

Koffers inpakken, daarna douchen en lekker met de badjas aan alles opschrijven in het reisdagboek, lezen en op tijd naar bed want morgen willen we rond 08:30 uur vertrekken. We gaan rond 10:30 uur naar bed – het is jammer dat we geen muziek hebben meegnomen want het enige geluid wat we nu horen is het aanslaan van de koelkast.

Vrijdag 18 juli 2008 – dag 6

De planning was om rond 08:30 uur te vertrekken maar omdat de boeking volpension was moeten we nog wel betalen voor alle drankjes in de bungalow en tijdens de maaltijden en ook tijdens de safari’s. Ze nemen hier wel de tijd voor want Harry moet mee naar het hoofdkantoor, want alleen daar kan men met creditcard afrekenen en zodoende wordt het nog 09:00 uur eer we in de auto stappen en kunnen vertrekken richting de poort. Krugerpark Olifanten
We rijden via de R36 en R527 naar het Krugerpark. We staan om 10:30 uur bij Orphen gate en melden ons bij de receptie.

Men heeft de voucher nodig van de overnachtingen in het Krugerpark. We krijgen een formulier mee en dat moeten we laten zien bij Skukuza Restcamp en het Pretorius Restcamp. We gaan nog even de winkel in om een Zuidafrikaanse fotografische reisgids te kopen, hierin staat het wegennet zeer goed beschreven met allerlei foto’s van dieren die men kan zien en er staat ook aangegeven waar in het park ze te vinden kunnen zijn.
Om 11:00 uur rijden we het Krugerpark binnen. In het Krugerpark moet men erg op de snelheid letten want op de asfaltwegen is een snelheid van 50 km/uur toegestaan; op de gravelwegen mag je niet harder dan 40 km/uur rijden. We hebben gehoord dat ook hier snelheidscontroles zijn en dat de politie met laserguns werkt, dus we rijden op ons gemak verder.

We zien al vrij snel een olifant met ’n kleintje lopen – blijft fascinerend.
Foto’s nemen is toch wel moeilijk want de olifanten lopen gewoon door.
Weer iets verder zien we een hele kudde zebra’s bij een waterpoel. Nadat alle zebra’s hebben gedronken, dan loopt alles achter elkaar, als een lint, weer verder. Wanneer men achter elkaar loopt dan worden ze door de roofdieren gezien als een geheel en dus te groot als prooi.

Wanneer er iets te zien aan de kant van de weg dan valt dit op doordat er diverse wagens geparkeerd staan en men vertelt en wijst aan waar iets te zien is.

Boabab Krugerpark  Op de weg H 1-3 nemen we een afslag om naar een oude Boabab boom, Afrikaanse apebroodboom, te gaan kijken. Het lijkt erop dat de wortels van deze boom wijzen in de lucht; zodoende is deze boom het symbool van wijsheid geworden in Afrika.

Even verderop stoppen we even bij een Tearoom and Picnic Spot aan de H 1-3. Het is hier behoorlijk druk, maar wel met zeer veel Hollanders van diverse groepen. Omdat we honger hebben nemen we ’n Afrikaans saucijzenbroodje, dit smaakt erg lekker. We gaan op het terras zitten en het krioelt ineens van de blauwe glansspreeuwen. Ze pikken alle gevallen kruimels op.

Na deze lunchpauze rijden we verder en gaan even een zijweg in en rijden langs het Trichardt Memorial – een plaat op een rots.

Rond 16:00 uur komen we aan bij Skukuza Restcamp – het grootste kamp in het Krugerpark – Het is behoorlijk druk bij de receptie, mede doordat het weekend begint en veel blanke Zuid Afrikanen zelf ook een weekend weg gaan.

Nadat we alles hebben afgehandeld bij de receptie – voucher ingeleverd en betaald voor het verblijf in het Krugerpark – dit is een bedrag van ZR 264,= en achteraf blijkt dat dit reeds is betaald aan OAD bij de boeking voor dit park.
Wanneer we bij onze bungalow arriveren, weten we dat we niet de door ons gereserveerde bungalow hebben gekregen, want we hebben een riverside bungalow geboekt en nu hebben we een stinkende en zeer eenvoudige standaard bungalow met 3 aparte bedden, tafel – stoelen en koelkast zijn buiten. Even verderop is een gemeenschappelijk keukenblok. Elke bungalow heeft wel z’n eigen BBQ – dit is iets wat de plaatselijke bevolking graag doet. .
We hebben onze koffers in de bungalow gezet en gaan gelijk terug naar de receptie om een andere bungalow te vragen, maar omdat het park helemaal vol zit is dit niet mogelijk. Nu blijkt de reisagent in Zuid Afrika niet de door ons gevraagde accommodatie heeft geboekt.
We gaan zeker een klacht indienen bij OAD aangezien de duurste overnachting is van onze reis, t.w. EUR 74,= p.p.p.n. en dan nog zonder ontbijt. Dit is het zeker niet waard.

De temperatuur is nog aangenaam zolang de zon nog schijnt – in de schaduw wordt het toch al frisser. We genieten van een prachtige zonsondergang.
’s Avonds hebben we erg lekker gegeten in het Railway Restaurant – hier staat nog een oude trein met verschillende wagens, waar men ook kan eten.

Zaterdag 19 juli – dag 7
Nijlpaarden Krugerpark
We gaan om 08:00 uur ontbijten in het restaurant – de kosten hiervoor zijn ZR 105,= p.p.
Het blijkt dat de gasten van veel bungalows al zijn vertrokken – we werden om 05:00 uur wakker van de overburen, die alles inpakten.

We vertrekken rond 08:30 uur en rijden via de H 4-1 richting Lower Sabie. We rijden steeds langs de rivier Sabie en zien dan ook een hele groep nijlpaarden met kleintjes. We stoppen rond 10:30 uur bij Lowe Sabie voor ’n kop koffie en zien dat de parkeerplaats helemaal vol staat met auto’s – zeer veel jeeps. We zien dat veel mensen bezig zijn met een skottelbraai. Er wordt van alles gebakken, grote lappen vlees en veel worstjes liggen op de BBQ, en dat zo vroeg. Maar wanneer men al om 05:00 uur op pad gaat om te zien dat het wild wakker wordt en op pad gaat naar drinkplaatsen enz. dan heb je natuurlijk om deze tijd honger. Dus dan lekker brunchen. Het ruikt in ieder geval erg lekker.

Na de koffie rijden we verder en zien op ’n gegeven moment veel auto’s langs de kant. We stoppen dus ook maar zien niets in het gras. Andere mensen wijzen ons op 2 leeuwen, even bezig en dan weer lekker rusten. Ze trekken zich van niemand wat aan.
Olifanten Krugerpark
Bij een andere plas zien we weer ’n kudde olifanten drinken. Via het Voortrekkerspad – een gravelweg – rijden we naar Pretoriuskop. We hebben op de asfaltwegen wild gezien dan op de gravelwegen, misschien omdat het nu winter is en de weg wordt lekker verwarmd door de zon en dat trekt ook dieren aan.

Om 15:30 uur arriveren we bij Pretoriuskop, waar een net gerenoveerde bungalow krijgen. Ziet er beter uit dan bij Skukuza. We lopen even rond, maar het is niet erg groot dus lekker op het terras iets drinken en de rest van de dag rustig aan doen.

Volgens onze reispapieren hebben we hier een overnachting inclusief ontbijt; dus even navragen bij te restaurant, maar hier is het alleen mogelijk om logies te boeken du we moeten morgen weer betalen voor het ontbijt – ZR 105,= p.p.
 

verder met reisverslag week 2

terug naar index Zuid Afrika